Роль просвітителів Кирила й Мефодія у створенні слов’янської писемності - Олійник, Ю. О. (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті автор висвітлює формування поглядів великих слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія. Розкривається роль солунських братів у розвитку культурного життя слов’янських народів. Особлива увага приділяється їх просвітницькій та духовній діяльності під час місіонерських подорожей, досліджуються етапи створення ними слов’янської писемності.

In the article the author focuses on the formation of attitudes of the great Slavic enlighteners Cyril and Methodius. Reveals the role of solunskih brothers in the development of the cultural life of the Slavic peoples. Special attention is given to the educational and spiritual activities missionary trips, explores the successful stages of the creation of the Slavic alphabet.
Keywords: Давня Русь; просвітницька діяльність; слов’янські народи; слов’янська писемність; азбука; солунські брати; Ancient Russia; missionary work; church; Slavs; alphabet; writing