Impact of dynamic human and technological resource cost on lot size optimization - Bányai, Tamás (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
The design methods of production systems have evolved significantly in recent decades. New methods have emerged that are capable of determining the optimal parameters of production systems operating in increasingly complex environments. The two best known methods for lot sizing problems are the Wagner-Whitin algorithm and the Silver-Meal heuristics. The original versions of these two methods are only suitable for solving simple lot sizing problems, but there are several complex mutations of these methods that allow solving complex lot sizing problems. In the present research, the author presents a modified Wagner-Whitin algorithm that is suitable for solving the lot sizing problem and also for investigating the impactof dynamically changingresource costs.

Методи проектування виробничих систем за останні десятиліття значно еволюціонували. З'явилися нові методи, здатні визначати оптимальні параметри виробничих систем, що функціонують у все більш складних середовищах. Двома найбільш відомими методами для задачна розмір лотів (партій) є алгоритм Вагнера-Вітіна та евристика Сільвера-Міла. Оригінальні версії цих двох методів підходять тільки для вирішення простих задач на розмір лота, але існує кілька складних мутацій цих методів, які дозволяють вирішувати складні задачі розміру партії. На ефективність виробничих процесів може впливати безліч факторів. Для того щоб підвищити ефективність виробничих процесів, все більш важливим стає облік зростаючого числа параметрів. Хоча алгоритм Вагнера-Вітіна є відмінним методом для визначення динамічних розмірів партії, існує ряд параметрів середовища, які не можуть бути враховані сучасними алгоритмами. У даній дослідницькій роботі представлений метод, заснований на алгоритмі Вагнера-Вітіна, який дозволяє враховувати динамічно мінливі ресурсні витрати, орієнтуючись як на людські, так і на технологічні ресурси.
Вплив динамічних витрат на людські та технологічні ресурси при оптимізації розміру партії товарів
Keywords: lot sizing; production; scheduling; cost minimization; modelling; розмір партії; планування; графік виробництва; мінімізація витрат; моделювання