Кореляційний аналіз психофізіологічних показників борців вільного стилю як фактор успішності змагальної діяльності - Євтифієв, Андрій Сергійович; Бочкарев, Сергій Володимирович; Євтифієва, Ірина Ігорівна; Донець, Юрій Георгійович; Недбайло, Ірина Анатоліївна; Натарова, Вікторія Вікторівна (Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова, 2023)
У статті представлені результати дослідження взаємозв'язку між показниками змагальної діяльності та психофізіологічними показниками борців вільного стилю високої кваліфікації. У дослідженні брали участь спортсмени вільного стилю віком 20-23 роки у кількості 38 осіб, що знаходяться на етапі удосконалення спортивної майстерності, які мають рівень кваліфікації від I дорослого розряду до майстра спорту та займаються у спортивній секції громадської організації «СКВБ «Колізей»» та секції вільної боротьби Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» м. Харків. Психофізіологічне тестування проводилося із застосуванням комп'ютерної програми «Diagnost». Виявлено найбільш значущі психофізіологічних показники для успішності спортивного результату у борців вільного стилю на етапі спортивного вдосконалення за допомогою кореляційного аналізу. Аналізувалася кореляція показників змагального результату в поточному сезоні, якісно-кількісних показників техніко-тактичних дій з психофізіологічними параметрами борців на етапі вдосконалення спортивної майстерності. У процесі аналізу кореляційної матриці враховувалося кількість, спрямованість, ступінь тісноти взаємозв'язків. Кореляційний аналіз проводився без урахування та з урахуванням вагових категорій. Обґрунтовано значимість обліку психофізіологічних показників у тренувальному процесі борців. Виявлено відмінності та особливості структурної моделі психофізіологічних показників борців, що належать до різних вагових категорій. Проаналізовані особливості кореляції показників спортивної результативності з психофізіологічними параметрами у вибірках борців різних вагових категорій, що свідчить про необхідність врахування виявлених відмінностей у процесі підготовки борців на етапі вдосконалення спортивної майстерності.

The article presents the results of a study of the relationship between indicators of competitive activity and psychophysiological indicators of highly qualified freestyle wrestlers. Freestyle athletes aged 20-23 in the number of 38 people who are at the stage of improving their sportsmanship, who have a qualification level from the I adult category to a master of sports and are engaged in the sports section of the public organization "SCFW "Colizeum"" and the wrestling section of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" participated in the study in Kharkiv. Psychophysiological testing was carried out using the computer program "Diagnost". The most significant psychophysiological indicators for the success of the sports result in freestyle wrestlers at the stage of sports improvement were revealed using correlation analysis. The correlation of indicators of competitive results in the current season, qualitative and quantitative indicators of technical and tactical actions with psychophysiological parameters of wrestlers at the stage of improvement of sportsmanship was analyzed. In the process of analyzing the correlation matrix, the number, directionality, and degree of closeness of relationships were taken into account. Correlation analysis was carried out without taking into account and taking into account weight categories. The importance of accounting for psychophysiological indicators in the training process of wrestlers is substantiated. Differences and peculiarities of the structural model of psychophysiological indicators of wrestlers belonging to different weight categories were revealed. Peculiarities of the correlation of sports performance indicators with psychophysiological parameters in samples of wrestlers of different weight categories were analyzed, which indicates the need to take into account the identified differences in the process of training wrestlers at the stage of improving sportsmanship.
Correlational analysis of psychophysiological indicators of freestyle wrestlers as a factor of success in competitive activity
Keywords: психофізіологія; борці; кореляція; успішність; змагання; psychophysiology; wrestlers; correlation; success; competition