Технологічна переробка нафтового шламу в пластичні мастила - Григоров, Андрій Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Запропоновано схему технологічної переробки нафтової шламу шляхом отримання з нього за допомогою термічної деструкцією висококиплячої вуглеводневої фракції з температурою кипіння вище > 360 °Сі яка має величину кінематичної в’язкості, що відповідає індустріальним товарним оливам І-50 і І-70 (значення кінематичної в’язкості, що вимірюється при 50 °С, знаходиться у межах 45–70 мм2/с), яка може бути використана як дисперсійне середовище у виробництві пластичних мастил. При її загущенні 2 % мас. подрібненими полімерними відходами з поліетилену низького тиску (ПЕНТ) і поліпропілену (ПП) можна отримати продукти, які за своїми властивостями відповідають пластичним мастилам: класифікація за NLGI, відповідає 0 (напіврідке мастило) і 1 (м’яке мастило); верхня межа діапазону робочих температур відповідає 85 °С і 110 °С; відсутність корозійного впливу на метал (наприклад, мідь); високі захисні вла-стивості, (для стали, марки 3). Завдяки своїм властивостям отримані продукти можна використовувати як консерваційні пластичні мастила, призначені для захисту від атмосферної корозії металевих поверхонь.

A scheme for the technological processing of oil sludge by separating it using thermal degradation of a high-boiling hydrocarbon fraction boiling off at temperatures above > 360 °C and having a kinematic viscosity corresponding to industrial commodity oils I-50 and I-70 (kinematic viscosity measured at 50 °C, is in the range of 45–70 mm 2/s), which can be used as a dispersion medium in the production of greases is proposed. When it is thickened with 2 % of the masses, crushed with polymer waste from low-pressure polyethylene and polypropylene, it is possible to obtain products that correspond to greases in their properties: classification according to NLGI, corresponds to 0 (semi-fluid lubricant) and 1 (soft lubricant); the upper aisle of the range of operating temperatures corresponds to 85 °C and 110 °C; the absence of corrosive effects on the metal (for example, copper); high protective properties (for steel, grade 3). Due to its properties the resulting products can be used as preservation greases designed to protect metal surfaces against atmospheric corrosion.
Technological processing of oil sludge in plastic greases
Keywords: висококипляча фракція; термічна деструкція; полімерний загущувач; захисні властивості; high boiling fraction; thermal degradation; polymer thickener; protective properties