Концептуальна модель механізму діагностики діяльності підприємства - Сисоєв, Володимир Вікторович (НДЦ індустріальних проблем розвитку НАН України, 2018)
У статті обґрунтовано, що діагностика діяльності підприємства є необхідною умовою реалізації ефективного менеджменту підприємства, яка забезпечує інформаційну підтримку прийняття управлінських рішень та визначає способи впливу на різноманітні параметри його діяльності. Наведено загальну характеристику основних складових діагностики діяльності підприємства, визначено принципи та завдання діагностики. Представлено механізм діагностики діяльності підприємства як сукупність методів, показників оцінювання та методики діагностичного дослідження, що визначаються цілями, завданнями, об'єктом і предметом діагностики. Виділено групи методів діагностики та показано здійснювані ними діагностичні операції. Визначено основні етапи загальної методики проведення діагностики діяльності підприємства та процедури, що виконуються в рамках кожного етапу діагностичного дослідження. Розроблена концептуальна модель механізму діагностики діяльності підприємства об'єднує в єдиний комплекс теоретичні, методологічні та організаційні складові його реалізації в їх послідовності та взаємозв'язку.

The article substantiates that diagnostics of activity of enterprise is a necessary condition for implementing of an efficient management of the enterprise, providing the informational support of administrative decisionmaking and determining ways of influence on different parameters of its activity. The general characterization of the basic components of diagnostics of activity of enterprise is provided, the principles and tasks of diagnostics are defined. The mechanism for diagnostics of activity of enterprise is presented as a set of methods, indicators of estimation, and the methods of diagnostic research, which are determined by goals, tasks, object and subject of diagnostics. Groups of diagnostic methods are allocated and the diagnostic operations performed by them are demonstrated. The basic stages of the general methodology of diagnostics of activity of enterprise and of the procedures executed within each stage of diagnostic research are defined. The developed conceptual model of the mechanism for diagnostics of activity of enterprise unites in one single complex the theoretical, methodological and organizational components of its implementation in their sequence and interconnection.
The Conceptual Model of the Mechanism for Diagnostic of Enterprise’s Activity
Keywords: діяльність підприємства; механізм діагностики; концептуальна модель; показники оцінювання; методи діагностики; діагностичне дослідження; activity of enterprise; mechanism for diagnostic; conceptual model; indicators of estimation; methods of diagnostics; diagnostic research