Феномен лідерського таланту академіка Зязюна І. А. - Кузьмінський, А. І. (НТУ "ХПІ", 2017)
Розкрито роль академіка Зязюна Івана Андрійовича як сучасного лідера у сфері освіти, науки, людських відносин. На багатьох прикладах із життя і діяльності талановитої особистості показано проявлення лідерських якостей на різних посадах, в різних складних ситуаціях. Визначення життєвої мети у присвяченні себе служити людям, встигнути якомога більше зробити добра на землі – так визначено життєве кредо видатного вченого, організатора освіти, високоінтелігентної і благородної людини. Життя і діяльність, громадянська позиція, служіння справі освіти і науки, прояв кращих лідерських якостей у непростих життєвих ситуаціях видатного педагога-практика, педагога-вченого – неперехідна цінність і гарний приклад для наслідування нинішніми і майбутніми поколіннями керівників гуманітарної сфери діяльності.

The role of the Academician Ivan Ziaziun as a modern leader in education, science, and human relations is revealed. Numerous life and activity examples of a talented personality and demonstration of leadership qualities in different positions and difficult situations are shown. Determining the life goal in devoting oneself to serving people, having as much time as possible to do the good thing on the earth is the credo of an outstanding scientist, an educational organizer and a highly intelligent and noble person. Life and activity, civic position, serving the education and science, a manifestation of the best leadership qualities in the difficult life situations of an outstanding pedagogue and practitioner, educator and scientist, all these are imperishable value and an excellent example for inheritance by the present and future generations of the humanitarian sphere leaders activity.
The leadership phenomenon of the academician Ivan Ziaziun
Keywords: лідерство; лідер; освіта; наука; служіння людям; education; science; serving people