Шляхи удосконалення організаційного механізму ефективного використання кадрового потенціалу підприємства - М'якшина, Вікторія Вікторівна; Передрій, Андреа Елізабет Юріївна; Черепанова, Вікторія Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Розглянуто сучасні наукові підходи до визначення сутності поняття "кадровий потенціал підприємства" та на їх основі сформовано авторське тлумачення терміну як соціальної та економічної категорії, що характеризує ефективність використання персоналу та виробництво високоякісної, конкурентоспроможної продукції. Розглянуто сутність поняття "організаційний механізм" та встановлено роль щодо побудови організаційного механізму управління кадровим потенціалом. У статті наведено авторське тлумачення цього терміну як управлінські дії, що направлені на поліпшення негативного впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища шляхом покращення системи управління персоналом з метою виробництва конкурентоспроможної продукції. Запропоновано структурно-логічну модель управління кадровим потенціалом підприємства, яка складається з п’яти етапів – оцінка впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на основні показники діяльності підприємства та його кадровий склад; уточнення мети, завдань та основних показників роботи підприємства; оцінка виробничого процесу та ефективності трудової діяльності; атестація персоналу, розробка заходів щодо підвищення його кваліфікації; складання плану розвитку кадрового потенціалу. Побудована структурно-логічну модель управління кадровим потенціалом дозволяє проводити організаційні заходи з підвищення ефективності використання кадрового потенціалу.

The modern scientific approaches to the definition of the essence of the concept of "personnel potential of the enterprise" are considered and on their basis an author's interpretation of the term as a social and economic category, characterizing the efficiency of personnel use and the production of high-quality, competitive products, has been formed. The essence of the concept "organizational mechanism" is considered and the role of building an organizational mechanism for managing the personnel potential is established. The author's interpretation of this term is presented in the article as management actions aimed at improving the negative influence of factors of the external and internal environment by improving the personnel management system in order to produce competitive products. The structural-logical model of management of the personnel potential of the enterprise, which consists of five stages - the estimation of influence of factors of external and internal environment on the basic indicators of activity of the enterprise and its staffing, is proposed clarification of the purpose, tasks and main indicators of the company's work; assessment of the production process and the efficiency of labor activity; certification of personnel, development of measures to improve its qualifications; drawing up a human resources development plan. The structurally-logical model of management of personnel potential allows us to carry out organizational measures to improve the efficiency of personnel potential utilization.
Ways of improving the organizational mechanism of efficient use of the personnel potential of the enterprise
Keywords: кадри; конкурентоспроможня продукція; структурно-логічна модель; управлінські дії; personnel potential use