Історія розвитку комерційної освіти в Україні (др. пол. XIX – поч. XX ст.: історіографія проблеми) - Олійник, Ю. О. (НТУ "ХПІ", 2014)
Науковий фундамент вітчизняної економічної освіти був закладений в другій половині XIX – на початку XX століття. У статті проаналізовано досвід дослідження процесу формування економічної освіти, представлений аналіз дореволюційної, радянської та пострадянської літератури з теми, яка досліджується і суміжних із нею проблем. В основу періодизації та класифікації використаних джерел та літератури покладено два основні критерії: по-перше, основні етапи суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку нашої країни спочатку у складі Російської імперії, пізніше СРСР та після проголошення її незалежності. По-друге, рівень та стан розвитку вітчизняної історичної, педагогічної та економічної науки.

The scientific foundation of the domestic economic education was laid in the second half of XIX – the beginning of XX century. The article analyzed the experience of studying the process of formation of economic education, presents an analysis of the pre-revolutionary, Soviet and post-Soviet literature on the subject in question and adjacent to her scientific problems. The basis of the periodization and classification of sources and literature on the topic under study used two main criteria: first, the main stages of the socio-political and socio-economic development of our country, first in the Russian Empire, the USSR, and later, after the proclamation of its independence. Secondly, the level and state of development of national historical, educational and economic science.
The history of business education in Ukraine (the second half of XIX - early XX century .: historiography of the problem)
Keywords: економічна освіта; педагогіка; дослідження; економічна освіта; economic education; source; historiography; historical science