Технологічне забезпечення підвищення параметрів точності та якості зубчастих рейок важких верстатів з ЧПК - Пермяков, Олександр Анатолійович; Клочко, Олександр Олександрович; Веселовська, Наталія Ростиславівна; Синиця, Юрій Олександрович (НТУ "ХПІ", 2018)
Розроблено математичну модель прогнозування показників якості поверхневого шару зубчастих рейок, що дозволяє управляти структурою і технологічними параметрами для забезпечення експлуатаційних властивостей зубчастих рейок, яка характеризується комплексним станом оброблюваних поверхонь з урахуванням геометричних параметрів, фізико-механічних властивостей і технологічних регламентів обробки. Розроблено методику визначення мінімальних значень кутів ковзання φск при фрезеруванні зубів рейок дисковими фрезами для досягнення необхідної якості поверхневого шару зубчастих рейок, вираженого через коефіцієнт ефективності формоутворення Кфр.

The mathematical model of prediction of quality indicators of the surface layer of gear rails is developed, which allows to control the structure and technological parameters for maintenance of operational properties of toothed rails, which is characterized by a complex state of treated surfaces taking into account geometrical parameters, physical-mechanical properties and technological regulations of processing. The method of determining the minimum values of slip angle φск during milling of rails with disk drives is developed to achieve the required quality of the surface layer of gear rails, expressed in terms of the coefficient of efficiency of forming Кфр.
Technological maintenance of increase of parameters of accuracy and quality of toothed rails of heavy duty CNC machines
Keywords: зуби; математична модель; продуктивність обробки; поверхневий шар; показники якості; коефіцієнт ефективності формоутворення; gear racks; mathematical model; parameters of quality