Конспект лекцій з дисципліни "Страхування та страхова справа" - Мащенко, Ольга Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Прагнення суспільства до обмеження як матеріальних, так і нематеріальних збитків, пов’язаних з існуванням певних ризиків в різних сферах його діяльності, є об’єктивною причиною необхідності страхового захисту. Саме успішне функціонування страхового ринку дозволить задовольнити значну частину потреб суспільства в грошових ресурсах, а передача їх у виробничий сектор дасть можливість стимулювати розвиток фондового ринку, створити конкурентні умови щодо розвитку банківського сектора, інвестиційних фондів та інших інститутів фінансового ринку. Усе це в кінцевому підсумку буде сприяти розвитку цивілізованих ринкових відносин. У зв’язку з цим, слід констатувати, що вплив страхового ринку на фінансово-економічні процеси є досить значним. За останні десятиліття страхування в Україні набуло якісно нового рівня розвитку та значно розширилися масштаби цієї діяльності, що супроводжується постійним вдосконаленням і поповненням нових форм, методів та інструментів страхування, зміною діяльності фахівців, які працюють у цій сфері. Закономірно, все це вимагає якісно нових підходів до теоретичної та практичної підготовки фахівців в галузі фінансів, банківської справи та страхування. Розвиток страхового ринку країни активно сприяє розвитку економіки держави та вирішенню соціальних проблем і є основним індикатором розвитку ринкової економіки країни. В Україні страхування має великий потенціал до розвитку. Для його реалізації необхідно забезпечити страхові організації якісними кадрами, постійно підвищувати їх кваліфікацію та навчати населення страховій культурі. Саме тому основне завдання дисципліни «Страхування та страхова справа» полягає у наданні можливості отримати знання щодо страхового захисту майнових інтересів юридичних і фізичних осіб на випадок настання ризикових ситуацій; організації страхового ринку та управління страховою компанією; формування доходів, витрат і прибутку страхової організації. Дисципліна «Страхування та страхова справа» є обов’язковою освітньою компонентою в освітньо-професійній програмі «Фінанси і банківська справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Метою її вивчення є оволодіння теоретико-методичними та практичними навичками у сфері страхових взаємовідносин щодо забезпечення страхового захисту інтересів юридичних і фізичних осіб на випадок настання ризикових ситуацій для формування фахового світогляду економічних процесів та прийняття якісних управлінських рішень. Конспект лекцій з дисципліни «Страхування та страхова справа» підготовлено відповідно до освітньо-професійної програми «Фінанси і банківська справа».
Keywords: конспект лекцій; страхування; страхова справа; роль страхування; страхові ризики; перестрахування