Оцінка рівня комфорту пасажирів при вертикальних коливаннях вагона поїзда - Заковоротний, Олександр Юрійович; Решетнікова, Поліна Едуардівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Пасажирський транспорт залишається одним з основних перевізників людей в Україні. Незалежно від цілі подорожі пасажири завжди хочуть, щоб їх поїздка якомога комфортною та безпечною. На комфорт пасажирів впливають багато факторів, але серед них окремо виділяють вібрації або коливання рухомого складу. Роботу присвячено аналізу методів оцінки комфорту пасажирів та персоналу поїзда, які враховують вертикальні коливання вагона поїзда, які викликані нерівностями залізничної колії. У роботі проведено аналіз методів оцінки комфорту та якості поїздки за Шперлінгом, а також методи за стандартом EN 12299. Розроблено програму у системі MATLAB, яка реалізує зазначені методи оцінки комфорту. На основі даних імітаційної моделі вертикальних коливань отримано дані вертикальних прискорень вагона під час руху поїзда стиковим шляхом та оцінено рівень комфорту. Розроблене програмне забезпечення може бути використане для оцінки комфорту та якості поїздки, а також для сигналізування машиністові про шкідливий або небезпечний рівень коливань. Розроблене програмне забезпечення у подальшому може бути використане у системах підтримки прийняття рішень (СППР) бортових систем керування рухомого складу поїздів України. Іл.: 6. Табл.: 3. Бібліогр.: 24 назв.

Passenger transport remains one of the main modes of transportation in Ukraine. Regardless of the purpose of their trip, passengers always want their journey to be as comfortable and safe as possible. Many factors affect passenger comfort, but among them, vibrations or oscillations of rolling stock are singled out. The work is devoted to the analysis of methods for assessing the comfort of passengers and train personnel, which take into account the vertical oscillations of the train car caused by unevenness of the railway track. The paper analyzes methods for assessing comfort and ride quality according to Sperling, as well as methods according to the EN 12299 standard. A program has been developed in the MATLAB that implements these methods of comfort assessment. Based on the data of a simulation model of vertical oscillations, data on the vertical acceleration of the car during the movement of the train on a joint track was obtained and the level of comfort was assessed in the program. The developed software can be used to assess the comfort and quality of the trip, as well as to signal the driver about harmful or dangerous levels of vibrations. The developed software can be further used in decision support systems (DSS) of on-board control systems of Ukrainian trains. Fig.: 6. Tabl. 3. Ref.: 24 items.
Assessment of passenger comfort during vertical oscillations of a train carriage
Keywords: рухомий склад; коливальний процес; підстрибування; комфорт; система підтримки прийняття рішень; бортові системи керування; rolling stock; vibration process; bouncing; comfort; decision support system; on-board control systems