Моделі оцінки ефективності цифрової трансформації логістичних процесів у сфері електронної комерції - Маковоз, Оксана Сергіївна; Лисенко, Сергій Миколайович (Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, 2025)
У роботі досліджено комплексний підхід до оцінки ефективності цифрової трансформації логістики електронної комерції. Проведено аналіз сучасних технологічних рішень, зокрема штучного інтелекту (AI), Інтернету речей (IoT), блокчейн-технологій та аналітики великих даних (Big Data), які сприяють оптимізації логістичних процесів. Досліджено можливість застосування ключових методик оцінки ефективності, таких як Balanced Scorecard (BSC), SCOR (Supply Chain Operations Reference), Data Envelopment Analysis (DEA), та їх інтеграцію у процеси управління цифровою трансформацією. Запропоновано BPMN-модель оцінки ефективності цифрової логістики, що забезпечує динамічну адаптацію процесів до змінних ринкових умов та дозволяє компаніям ефективніше реагувати на виклики цифрової економіки. Результати дослідження підтверджують, що впровадження цифрових технологій дозволяє зменшити логістичні витрати, покращити точність прогнозування попиту та забезпечити прозорість ланцюга постачання, що сприяє сталому розвитку та підвищенню конкурентоспроможності компаній.

The study explores a comprehensive approach to assessing the efficiency of digital transformation in e-commerce logistics. An analysis of modern technological solutions has been conducted, including Artificial Intelligence (AI), the Internet of Things (IoT), blockchain technologies, and Big Data analytics, which contribute to the optimization of logistics processes. The feasibility of applying key efficiency assessment methodologies, such as Balanced Scorecard (BSC), Supply Chain Operations Reference (SCOR), and Data Envelopment Analysis (DEA), as well as their integration into digital transformation management processes, has been examined. A BPMN-based model for evaluating the efficiency of digital logistics is proposed, ensuring the dynamic adaptation of processes to changing market conditions and allowing companies to respond more effectively to the challenges of the digital economy. The study results confirm that the implementation of digital technologies can reduce logistics costs, improve demand forecasting accuracy, and enhance supply chain transparency, fostering sustainable development and increasing corporate competitiveness.
Models for assessing the efficiency of digital transformation in e-commerce logistics
Keywords: управління; цифрова трансформація; логістика; електронна комерція; бізнес-процес; management; digital transformation; logistics; e-commerce; business process