Інженерна геологія (з основами геотехніки) - Суярко, Василь Григорович; Величко, Валентина Миколаївна; Гаврилюк, Ольга Володимирівна; Сухов, Валерій Васильович; Нижник, Олександр Васильович; Білецький, Володимир Стефанович; Матвєєв, Андрій В'ячеславович; Улицький, Олег Андрійович; Чуєнко, Олександр Володимирович (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2019)
У підручнику викладено основи загальної геології, методику та проектування інженерно-геологічних та геотехнічних досліджень, основи динаміки підземних вод. Особливу увагу приділено геодинамічним процесам та їх інженерно-геологічним наслідкам (обвали та осипи, зсуви, суфозія та карст, пливуни, підтоплення, просідання у лесових ґрунтах, сейсмічні явища, перетворення берегів). Наведено фактори антропогенних (техногенних) процесів та їх інженерно-геологічні наслідки. Важливе місце у підручнику займає механіка ґрунтів – від класифікації до розрахунку їх напружено-деформованого стану. Окремо розглянуто інженерний захист територій від негативних природних та техногенних явищ, а також інженерно-геологічні дослідження під час проектування та будівництва деяких видів споруд. Для студентів геологічних та будівельних факультетів навчальних закладів, що вивчають курс "Інженерна геологія".
Keywords: підручник; планета Земля; земна кора; гірські породи; геологічні процеси; мінерали; магматизм; седиментогенез; геохронологія; рельєф; геоморфологія; підземні води; інженерно-геологічні дослідження; геотехнічні дослідження; геодинамічні процеси; антропогенні процеси; основи механіки ґрунтів; інженерний захист територій