Методичні вказівки до виконання контрольних робіт та рефератів з правових дисциплін - Гаєвая, Олександра Валентинівна; Гаряєва, Ганна Михайлівна; Вергун, Володимир Григорович; Кузьменко, Олександр Васильович; Лисенко, Ірина В'ячеславівна; Перевалова, Людмила Вікторівна; Семко, Михайло Олександрович; Ткачов, Максим Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Навчальний процес для здобувачів вищої освіти, які навчаються за заочною формою у НТУ «ХПІ», організовується відповідно до положень чинного законодавства України у сфері освіти, внутрішніх нормативноправових актів університету та освітніх програм відповідних спеціальностей. Реалізація освітнього процесу здійснюється у двох структурно взаємопов’язаних форматах: у межах екзаменаційно-залікових сесій та в міжсесійний період, що забезпечує безперервність навчання та можливість раціонального поєднання професійної діяльності здобувачів освіти із здобуттям вищої освіти. Сесії для здобувачів освіти заочної форми організовуються двічі на рік. Упродовж сесійного періоду проводяться лекційні та практичні заняття, а також консультації з навчальних дисциплін, що забезпечують методичний супровід самостійної роботи здобувачів освіти. Підсумковий контроль здійснюється у формах заліків та іспитів, відповідно до вимог робочих програм дисциплін і стандартів вищої освіти. Лекційні заняття, що читаються науково-педагогічними працівниками університету, мають концептуально-аналітичний та систематизуючий характер. Їхня мета – окреслення теоретичних засад, ключових правових категорій і доктринальних підходів, які формують наукове підґрунтя відповідних галузей знань. Практичні заняття спрямовані на відпрацювання навичок правозастосування, аналіз нормативно-правових актів, вирішення практико орієнтованих завдань та формування здатності до аргументованих правових суджень. Значний обсяг навчального матеріалу виноситься на самостійне опрацювання, що відповідає специфіці заочної форми та сприяє розвитку автономності й критичного мислення здобувачів освіти.
Keywords: методичні вказівки; контрольні роботи; реферати; право; правознавство; вища освіта