Методичне забезпечення навчального процесу у земських школах харківської губернії (друга половина ХІХ – початок ХХ століття) - Жуков, С. М. (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті досліджується питання методичного забезпечення навчального процесу в земських школах Харківської губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Охарактеризовано педагогічні методи, які застосовувались народними вчителями, рівень забезпечення училищ підручниками та навчальними посібниками, діяльність органів місцевого самоврядування у напрямку покращення методичної бази земської школи.

The article is devoted to the problem of the methodological support of educational process in the Kharkiv province zemstvo schools in the second half of the 19th – at the beginning of the 20th centuries.The teaching methods used by the people’s teachers have been characterized, the level of provision of classbooks in zemstvo schools have been analyzed, the local self-government activities in the field of improvement of the methodological support have been described.
Keywords: народна освіта; земство; земська школа; педагогічні методи; підручник; навчальний посібник; zemstvo; peasant schools; schoolbook; Kharkiv Province