Нормування праці і організація робочого місця - Погорєлов, Сергій Миколайович; Геращенко, Ірина Олексіївна; Ткачов, Максим Михайлович; Погорєлов, Ігор Миколайович; Сусліков, Станіслав Вячеславович (НТУ "ХПІ", 2018)
У посібнику розкрито теоретичні положення і практичні питання організації та нормування праці, а також особливості наукової організації праці, її задачі і функції. Даються визначення сутності, змісту і значення організації та нормування праці. Розглянуто основні напрямки НОТ: розподіл і кооперація праці; організація і обслуговування робочого місця; прийоми і методи праці; умови праці; форми організації праці, її проектування. Розглянуто зміст виробничого і трудового процесу, витрати робочого часу і методи його вивчення, норми і нормативи з праці, методи нормування і аналіз трудових показників, акцентовано увагу вивченню організації та нормування праці менеджера. Відповідає державному освітньому стандарту України. Для викладачів, аспірантів, студентів економічних і менеджерських спеціальностей, керівників лінійних і функціональних підрозділів підприємств та інших організацій.
Keywords: организация труда; научная организация труда; условия труда; производственный коллектив; менеджеры; кадровая политика; кадры аппарата управления; аттестация сотрудников; повышение квалификации сотрудников; система профессионального обучения; планировка служебных помещений; автоматизация рабочего места; техническое нормирование труда; нормирование труда