Основні результати науково-педагогічної діяльності кафедри опору матеріалів Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" - Назаренко, Сергій Олександрович; Хавін, Валерій Львович (My University, 2013)
Досліджено процес становлення та розвитку науково-педагогічної діяльності співробітників кафедри опору матеріалів НТУ "ХПІ" в XIX–XXІ ст. Проаналізовано еволюцію основних наукових досягнень від експериментальної та будівельної до обчислювальної механіки. Висвітлюється діяльність видатних вчених та педагогів В. Л. Кирпичова, Д. С. Зернова, В. В. Бортового та ін.

The paper researches the dynamic process of establishment and development scientific-pedagogical activity of Department of strengths of materials NTU "KhPI" in the 19 –21th century. It discovered and explored the main scientific trends of evolution of Mechanics.
Keywords: наукові досягнення; історія кафедри; mechanics; statics; dynamics; electrical magnetic loading