Корпоративне підприємництво – інноваційні пропозиії та проактивність працівників як підгрунтя для досягнення конкурентих позицій на ринку - Солопун, Наталія Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Мета: дослідити доцільність впровадження у менеджмент сучасного підприємства засад корпоративного підприємництва як способу виходу з вірогідної кризи та шлях до оновлення бізнес-моделі підприємства. Кожне підприємство докладає неабияких зусиль для створення стійких конкурентних позицій у швидко змінюваному та жорсткому ринковому середовищі. Тому й пошуки новітніх підходів до вдосконалення цього процесу мають тривати постійно. Методика дослідження: теоретичного узагальнення та загальнологічні прийоми пізнання – для розгляду існуючої інформації щодо встановленого питання. Результати дослідження: у роботі запропонований удосконалений термін, а саме корпоративне інноваційне підприємництво, який має підкреслювати інноваційний характер підприємницької діяльності співробітників підприємства з метою досягнення стійких конкурентних позицій, оновлення бізнес-моделі та рестартінгу бізнесу. Наукова новизна: запропонований у роботі удосконалений термін «корпоративне інноваційне підприємництво» звертає увагу на важливу роль проактивного креативного підходу співробітників до розробки нових продуктів для підприємства, що забезпечує освоєння нового ринку, чи утримання існуючих конкурентних позицій. Практична значущість: від залучення до процесу корпоративного підприємництва компанія матиме змогу отримує значний ефект, зокрема покращення фінансових показників; стабільне зростання за рахунок саме власних розробок, а не через придбання «чужого» бізнесу; інновації, що спрямовані на покращення внутрішніх процесів підприємства та розширення та оновлення портфеля продуктів підприємства, представлених на ринку. Необхідність впровадження засад корпоративного підприємництва, зокрема його удосконаленої форми – корпоративного інноваційного підприємництва надасть змогу топ-менеджменту підприємства засвоїти новий інструмент управління компанією у швидкоплинному та жорсткому конкурентному середовищі.

Purpose: to investigate the expediency of introducing the principles of corporate entrepreneurship into the management of a modern enterprise as a way out of a credible crisis and the path to updating the business model of the enterprise. Each company makes great efforts to create sustainable competitive positions in a rapidly changing and hard market environment. Therefore, the search for new approaches to improving this process should be continued. Methodology of the research: theoretical generalization and general methods of cognition - for consideration of existing information on the established question. The researching results: in the work proposed advanced term, namely, corporate innovation entrepreneurship, which should emphasize the innovative nature of entrepreneurial activity of the employees of the company in order to achieve sustainable competitive positions, updating the business model and restarting business. Scientific novelty: the improved term "corporate innovation entrepreneurship" draws attention to the important role of the proactive creative approach of employees to the development of new products for the enterprise, which ensures the development of a new market, or the maintenance of existing competitive positions. Practical significance: from involvement in the process of corporate entrepreneurship, the company will be able to get a significant effect, including improved financial performance; stable growth due to its own development, and not because of the acquisition of "someone else's" business; innovations aimed at improving the internal processes of the enterprise and expanding and updating the portfolio of products of the enterprise, presented on the market. The necessity of implement the principles of corporate entrepreneurship, in particular its advanced form – corporate innovation entrepreneurship, will enable top management of the company to acquire a new management tool for a company in a fast and rigid competitive environment.
Corporate enterprise – innovative proposals and proactivity of employees as a subsidiary for achieving competitive positions on the market
Keywords: корпоративне підприємництво; корпоративне інноваційне підприємництво; проактивність; конкурентні позиції; менеджмент; трансформація бізнес-моделі; corporate entrepreneurship; corporate innovation entrepreneurship; proactivity; competitive position; management; transformation of business model