Уточнений розрахунок температури різання під час переривчастого шліфування - Новіков, Федір Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розроблено математичну модель визначення температури різання під час переривчастого шліфування та обгрунтування умов її зменшення з урахуванням балансу тепла, яке виділяється в процесі шліфування та надходить до стружок і оброблюваної деталі. Проведено оптимізацію геометричних параметрів переривчастих кругів за критерієм найменшої температури різання та встановлено, що за умови рівності довжин робочого виступу і вирізу переривчастого круга досягається екстремум (мінімум) температури різання. Показано, що чим більше робочих виступів на переривчастому крузі, тим меншою може бути температура різання. Розрахунками встановлено, що за цих умов температуру різання під час переривчастого шліфування можна зменшити до 3-х разів порівняно із звичайним шліфуванням суцільним кругом. Однак, для цього необхідно забезпечити повне або часткове охолодження оброблюваної деталі за період проходження зони шліфування вирізом переривчастого круга. Інакше температура різання буде значно збільшуватися у міру збільшення кількості контактів робочих виступів переривчастого круга із оброблюваним матеріалом, що може привести до перевищення температури різання, яка досягається під час шліфування суцільним кругом. A mathematical model for determining the cutting temperature during intermittent grinding has been developed and the conditions for its reduction have been substantiated, taking into account the balance of heat released during grinding and supplied to the chips and the workpiece. The geometric parameters of intermittent wheels have been optimized according to the criterion of the lowest cutting temperature and it has been established that, provided that the lengths of the working protrusion and the cutout of the intermittent wheel are equal, the extreme (minimum) of the cutting temperature is achieved. It has been shown that the more working protrusions there are on the intermittent wheel, the lower the cutting temperature can be. Calculations have established that under these conditions, the cutting temperature during intermittent grinding can be reduced by up to 3 times compared to conventional grinding with a solid wheel. However, for this it is necessary to ensure complete or partial cooling of the workpiece during the period of passage of the grinding zone by the cutout of the intermittent wheel. Otherwise, the cutting temperature will increase significantly as the number of contacts of the working protrusions of the intermittent wheel with the processed material increases, which can lead to an excess of the cutting temperature achieved during grinding with a solid wheel.
Refined calculation of cutting temperature during intermittent grinding
Keywords: процес різання; оброблюваний матеріал; адіабатичний стержень; охолодження; швидкість круга; cutting process; processed material; adiabatic rod; cooling; wheel speed