Патентно-ліцензійна, раціоналізаторська та винахідницька діяльність Інституту електродинаміки НАН України (1964–1991 рр.) - Тверитникова, Олена Євгенівна (Запорізький національний університет, 2016)
На основі вивчення матеріалів науково-технічного архіву Інституту електродинаміки НАН України проаналізовано й узагальнено результати винахідницької та ліцензійної діяльності науковців закладу за 27 років. Виявлено, що активізація винахідницького пошуку припадала на 1980-ті рр. У цей період у патентно-ліцензійній діяльності взяла участь переважна більшість науковців Інституту електродинаміки, було отримано велику кількість патентів і розпочато науково-технічне співробітництво на комерційній основі з укладанням ліцензійних угод. З'ясовано роль патентно-ліцензійної групи в розгортанні раціоналізаторської та ліцензійної справи. Встановлено, що робота цієї групи була спрямована на підвищення якості та ефективності проведених наукових досліджень, сприяла створенню перспективних, конкурентоспроможних розробок світового рівня та впровадженню їх у промисловість.

Based on scientific and technical archive materials of Institute of Electrodynamics of NAS of Ukraine the results of inventive and licensing scientists, activity have been analyzed and summarized for 27 years. It was found that the activation of inventive searching started in 1980s. During this period vast majority of scientists of Institute of Electrodynamics participated in patent licensing activities, a large number of patents were received and scientific and technical cooperation on a commercial basis with the conclusion of license agreements was launched. The role of patent licensing group in the deployment of rationalization and licensing business was drawn out. It was established that the work of this group was aimed at improving the quality and efficiency of the conducted scientific researches and contributed to create advanced, competitive and world-class developments and their introduction to the industry.
Patent licensing, rationalizational and inventive activity of Institute of electrodynamics of National academy of sciences (NAS) of Ukraine (1964–1991)
Keywords: інноваційна діяльність; патентно-інформаційне забезпечення; винахід; патент; innovative activity; patent-information supply; invention; patent