Удосконалення підготовки персоналу для обслуговування радіотехнічних засобів контролю повітряного простору шляхом урахування питань технічної експлуатації в тренажних імітаційних комплексах - Крючков, Дмитро Миколайович; Рощупкін, Євген Сергійович; Джус, Володимир Всеволодович; Титаренко, Роман Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Предметом дослідження є підготовка персоналу, що обслуговує радіотехнічні засоби контролю повітряного простору. Об’єктом дослідження є тренажні імітаційні комплекси радіотехнічних засобів контролю повітряного простору, що використовуються для підготовки обслуговуючого персоналу. Метою роботи є обґрунтування структури тренажних імітаційних комплексів підготовки фахівців з експлуатації радіотехнічних засобів контролю повітряного простору. Висновки. Визначена типова структура існуючих тренажних імітаційних комплексів, які використовуються для підготовки персоналу, що обслуговує радіотехнічні засоби контролю повітряного простору. За результатами аналізу недоліків, що мають існуючі тренажні імітаційні комплекси, обґрунтовано: необхідність внесення до їх складу модуля, що забезпечує вивчення питань технічної експлуатації радіотехнічних засобів, та його структуру. Наведено, що крім навчання (тренувань) обслуговуючого персоналу, запропоноване програмне забезпечення дозволить при технічній експлуатації радіотехнічних засобів здійснювати зберігання та обробку результатів вимірювання значень параметрів, отриманих при перевірках, та може бути застосовано для підтримки прийняття рішення про його технічний стан.

The subject of the studyis preparationof auxiliary personnel air space radiotechnical facilities. The subject of the study is the trainer imitation complexes of air space radiotechnical facilities, used for auxiliary personnel preparation. The purpose of the workis a ground of trainer imitation complexes structure of specialists’ preparation based on air space radiotechnical facilities exploitation. Conclusions. The model structure of the existent trainer imitation complexes, used for personnel preparation attendant air space radiotechnical facilities, is certain. Existent trainer imitation complexes lacks analysis results justified: the need to include in their composition a module that provides the radio equipment technical operation issues study, and its structure. It is shown that except educating (training) of auxiliary personnel, an offer software will allow during radio-technical facilities technical exploitation to store and process the measurement results of parameter values obtained during checks, and can be used to support decision-making on its technical condition.
Personnel improvement preparations for air space radiotechnical facilities maintenance by the technical exploitation questions account in trainer imitation complexes
Keywords: технічний стан; technical state