Аналіз технології генерації НВЧ випромінення з визначенням адаптивного типу діодів для подальшого конструювання апаратів для знезараження - Кунденко, Микола Петрович; Мардзявко, В. А.; Руденко, А. Ю. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Потреба в пошуку актуального методу знезараження зернової продукції як ніколи актуально стоїть в наш час. Потреби агровиробників повинні уособлюватися в багатофункціональних приладах, що дають можливість впливати не тільки на аспект знезараження, а й дозволяли б стимулювати біологічні процеси. До такої методики відносять використання надвисокочастотного (НВЧ) випромінення. Установки, що використовуються для вирішення питань знезараження мають одну головну схожу рису, а саме використання в системі генерації діодів. Розглядаючи основну типову конструкцію генератора НВЧ, можливо спостерігати основну проблему втрат корисної дії системи генерації – це втрати в діодах. Для якісного використання та впровадження потрібно враховувати якість обробки зернової продукції, високих показників можна досягти за рахунок використання радіотехніки. Модернізація загалом відбувається методом заміни застарілої генеруючої частини установки на нову з кращими технічними показниками та більшою варіативністю діапазонів частот та потужностей. Насамперед, про що це нам говорить – кожна сільськогосподарська культура має власні радіо-фізичні характеристики, цей фактор важливий для збільшення ефективності обробки. Дослідження показують, що гнучкість та керованість установки для обробки сільськогосподарської забезпечується використанням модернізованих діодів. В роботі досліджено основні види діодів, що використовуються в генеруючих установках, описано основні три зони втрат, загалом та безпосередньо в лавинно-пролітному діоді (діод Ріда). При дослідженні втрат, поверхнево розглянуто матеріали котрі використовують в напівпровідниковій техніці, з метою покращення провідності діода. На основі проведеного дослідження зроблено обґрунтовані висновки відповідно до теми дослідження. Базовим елементом установки є використання імпульсних генераторів, але використання застарілих генераторів є нераціональним та безглуздим. Зрозуміло, що успіх цього методу обробки залежить від розвитку радіотехніки. Постійні зусилля в цьому напрямку допоможуть зберегти та покращити ефективність цієї технології.

The need to find an actual method of decontamination of grain products is more relevant than ever in our time. The needs of agro-producers should be embodied in multifunctional devices that give the opportunity to influence not only the aspect of disinfection, but also would allow to stimulate biological processes. This technique includes the use of ultrahigh-frequency (UHF) radiation. Installations used to solve decontamination issues have one main similar feature, namely the use of diodes in the generation system. Considering the main typical design of the microwave generator, it is possible to observe the main problem of the losses of the useful effect of the generation system - these are the losses in the diodes. For high-quality use and implementation, it is necessary to take into account the quality of processing of grain products, high indicators can be achieved due to the use of radio equipment. Modernization generally occurs by replacing the outdated generating part of the installation with a new one with better technical performance and greater variability of frequency and power ranges. First of all, what this tells us is that each crop has its own radio-physical characteristics, this factor is important for increasing processing efficiency. Studies show that the flexibility and controllability of the plant for agricultural processing is ensured by the use of modernized diodes. The paper examines the main types of diodes used in generating units, describes the main three loss zones, in general and directly in the avalanche diode (Reed diode). During the study of losses, the materials used in semiconductor technology were superficially considered in order to improve the conductivity of the diode. On the basis of the conducted research, reasonable conclusions were made in accordance with the topic of the research. The basic element of the installation is the use of pulse generators, but the use of outdated generators is irrational and pointless. It is clear that the success of this processing method depends on the development of radio technology. Continued efforts in this direction will help preserve and improve the effectiveness of this technology.
Analysis of the technology of generating microwave radiation with the definition of an adaptive type of diodes for the further design of devices for disinfection
Keywords: діод; генератор імпульсних напруг; зерно; НВЧ випромінення; діод Ріда; diode; pulse voltage generator; grain; microwave radiation; Reed diode