Ліцензія - ключовий інструмент комерціалізації об'єктів інтелектуальної власності - Костянтин Миколайович; Перерва, Петро Григорович (Український державний університет науки і технологій, 2025)
У статті розглядається ліцензія як ключовий інструмент комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності (ІВ). Аналізуються різні типи ліцензій, їх особливості та роль у створенні додаткової вартості для правовласників та підприємств. Обговорюються механізми, за допомогою яких ліцензування сприяє розвитку інновацій, розширенню ринків збуту та підвищенню конкурентоспроможності.

The article considers the license as a key tool for the commercialization of intellectual property (IP) objects. Different types of licenses, their features and role in creating additional value for right holders and enterprises are analyzed. The mechanisms by which licensing contributes to the development of innovations, expansion of sales markets and increasing competitiveness are discussed.
License - a key tool for the commercialization of intellectual property objects
Keywords: ліцензія; інтелектуальна власність; комерціалізація; типи ліцензій; інновації; конкурентоспроможність; стратегії ліцензування; license; intellectual property; commercialization; types of licenses; innovation; competitiveness; licensing strategies