Дослідження ґендерної рівності у аерокосмічній інженерії: автобіографічний підхід - Ушно, Ірина Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджується ґендерна рівність у STEM-науках, зокрема в аерокосмічній інженерії, через призму автобіографічного підходу. Спершу окреслюється загальний контекст ґендерних викликів у аерокосмічній галузі, надається історичний і соціальний фон. Далі розглядається теорія та методологія автобіографічного підходу, включно з етапами його застосування в дослідженні. На основі цього підходу наводиться конкретний кейс, базований на інтерв’ю, що ілюструє практичне застосування цієї методології та демонструє реальні приклади ґендерних аспектів у цій сфері. Таким чином, стаття пропонує ґрунтовний аналіз і практичний приклад застосування автобіографічного підходу для дослідження ґендерної рівності в аерокосмічній інженерії.

The paper examines gender equality in STEM fields, specifically in aerospace engineering, through the lens of an autobiographical approach. It outlines the broader context of gender challenges in the field, providing historical and social background. Then, it discusses the theory and methodology of the autobiographical approach, including the stages of its application in research. Based on this approach, a specific case derived from an interview is presented, illustrating the practical application of this methodology and demonstrating real-world examples of gender aspects in this domain. Thus, the article offers a comprehensive analysis and a practical example of using the autobiographical approach to study gender equality in aerospace engineering.
Research on gender equality in aerospace engineering: an autobiographical approach
Keywords: ґендер; ґендерна рівність; аерокосмічний інжиніринг; автобіографічний підхід; gender; gender equality; aerospace engineering; autobiographical approach