Суперечності та шляхи розвитку акціонерної власності як напряму соціалізації виробничих відносин - Митрофанова, Анастасія Сергіївна (Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця, 2015)
Наявність протиріч між постіндустріальним технологічним способом виробництва і сучасними виробничими відносинами зумовлює необхідність їх вдосконалення, одним з напрямів якого стає розвиток акціонерної форми власності. Метою статті є виявлення проблем та суперечностей розвитку акціонерної власності, а також визначення шляхів її розвитку в Україні, із урахуванням необхідності підвищення її соціального змісту. У дослідженні використано такі методи: діалектичний, системного підходу, порівняння. У статті виявлено дві групи суперечностей акціонерної власності: породжені її сутністю як поєднання реального та фіктивного капіталу, а також породжені конфліктом економічних інтересів суб'єктів акціонерних відносин. Проаналізовано специфічні проблеми акціонерної власності у країнах з перехідною економікою. Запропоновано систему заходів державної політики розвитку акціонерної власності в Україні.

Contradictions between post-industrial technological mode of production and modern production relations determine the need to improve production relations, one of the areas of which is corporate ownership development. The aim of the article is to identify the problems and contradictions of corporate ownership, as well as to identify ways of its development in Ukraine, taking into account the need to improve its social content. Following methods were used in the study: dialectical, systematic approach, comparison. The article reveals two groups of contradictions of corporate ownership: generated by its essence as a combination of real and fictitious capital, as well as generated by the conflict of economic interests of shareholders. Specific problems of corporate ownership in the countries with transitive economies were analyzed. System of public policies of corporate ownership development in Ukraine was offered.
Keywords: акціонерна власність; спільно-часткове привласнення; соціалізація виробничих відносин; corporate ownership; share ownership; socialization of production relations