Формування світової мережі наукових центрів з досліджень іоносфери методом некогерентного розсіяння радіохвиль - Кузьменко, Наталія Олексіївна; Левон, Олена Олександрівна; Козлов, Сергій Сергійович; Римар, Сергій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті розглянуто етапи розвитку теорії методу некогерентного розсіяння, як одного з методів вивчення іоносфери. Висвітлено передумови заснування наукових осередків зі спостереження іоносфери методом некогерентного розсіяння, створення й розвиток експериментальної бази досліджень та формування світової мережі таких установ. Ідея методу НР належить американському вченому Уїльяму Гордону. Метод НР став найбільш інформативним і точним методом дослідження практично всіх характеристик іоносфери. Він дозволяв вимірювати електронну концентрацію нижче й вище головного максимуму, що було неможливо при вертикальному зондуванні. Перевагою методу НР э те, що значну кількість характеристик іоносфери можна було вимірювати одночасно в значному інтервалі висот. Це прирівнюється до запуску добре оснащеною геофізичної ракети. Тривалість таких досліджень порівняно з епізодичними ракетними спостереженнями робить цей метод унікальним. Сьогодні метод вважається найбільш інформативнішим і точним.

The article considers the stages of development of the theory of the method of incoherent scattering as one of the methods of studying the ionosphere. The preconditions for the establishment of scientific centers for ionosphere observation by the method of incoherent scattering, the creation and development of an experimental research base and the formation of a global network of such institutions are highlighted. The idea of the HP method belongs to the American scientist William Gordon. The HP method has become the most informative and accurate method of studying almost all the characteristics of the ionosphere. It made it possible to measure the electron concentration below and above the main maximum, which was impossible with vertical sounding. The advantage of the HP method is that a significant number of characteristics of the ionosphere could be measured simultaneously in a significant range of altitudes. This equates to launching a well-equipped geophysical missile. The duration of such studies compared to episodic missile observations makes this method unique. Today the method is considered the mostinformative and accurate.
Keywords: іоносфера; геокосмос; метод некогерентного розсіяння; Інститут іоносфери; Харківський політехнічний інститут; ionosphere; geospace; incoherent scattering method; Institute of Ionosphere; Kharkiv Polytechnic Institute