Дослідження сезонності в газовій промисловості України - Білоцерківський, Олександр Борисович; Ширяєва, Наталя Володимирівна (Хмельницький національний університет, 2010)
У роботі досліджено видобуток природного газу в України за 2007-2009 рр. Для виявлення тренду, сезонної та випадкової складових проведено моделювання ряду динаміки з видобутку природного газу в Україні.

In the report the natural gas production in Ukraine for 2007–2009 is analyzed. The modeling of dynamic rows is developed for detection of trend, seasonal and random components.
Keywords: газова промисловість; видобуток природного газу в Україні; ряди динаміки; сезонна складова; метод збільшення інтервалів; метод аналітичного вирівнювання; сезонна хвиля; індекси сезонності