Experience in the using of AI in the professional activity of a teachers of higher mathematics - Tuluchenko, Halyna Yakivna; Vygodner, Inna Valentynivna (Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського, 2025)
This paper investigates the problem of discrepancies between the capabilities declared by AI model developers and the actual quality of the corresponding tasks performed by these models. AI developers, especially those working on large language models (such as Gemini), identify several opportunities for creating educational content: generating content for different purposes, adapting to different audiences, personalizing learning, rapid content creation, and continuous improvement. However, a significant problem arises from the lack of publicly available data on the error rate of AI in these tasks. The issue is particularly critical in the context of creating educational content in higher mathematics. Errors in such materials can have critical consequences for students in higher education who use widely available AI models. This paper analyzes the possibilities of using Gemini AI to develop educational materials for higher mathematics courses. Examples of practical application of AI included its use to generate a solution to a given problem, generate task variants based on a template, and create multiplechoice test tasks. Most of the educational materials developed with the help of AI were related to testing students’ knowledge on the topic of the Theory of Functions of a Complex Variable. Real dialogues with AI are shown, which concern the correction of errors made by the model. The paper notes that all the comments made during the study were acknowledged and addressed by the AI model. Thus, at the current moment in time, the effective use of general-purpose AI models for generating educational content in higher mathematics can be carried out exclusively by users with a high level of mathematical training who can critically evaluate the results of the AI model. It is also shown that the lack of the ability to use formulas in Word Equation format when creating tasks for AI and generating its reports significantly reduces the effectiveness of AI in the professional activities of higher mathematics teachers. У цій статті досліджується проблема розбіжностей між можливостями, які декларують розробники моделей штучного інтелекту, та фактичною якістю виконання відповідних завдань цими моделями. Розробники ШІ, особливо ті, що працюють над великими мовними моделями (такими як Gemini), виділяють кілька можливостей для створення навчального контенту: створення контенту для різних цілей, адаптація до різних аудиторій, персоналізація навчання, швидке створення контенту та постійне вдосконалення. Однак виникає суттєва проблема через відсутність у відкритому доступі даних про рівень помилок, які допускають моделі ШІ при виконанні цих завдань. Особливо гостро це питання стоїть у контексті створення навчального контенту з вищої математики. Помилки в таких матеріалах можуть мати критичні наслідки для студентів закладів вищої освіти, які використовують широкодоступні моделі ШІ. У цій статті проаналізовано можливості використання моделі ШІ Gemini для розробки навчальних матеріалів для курсу вищої математики. Приклади практичного застосування ШІ включають його використання для генерації розв’язку задачі, генерації варіантів завдань на основі шаблону та створення тестових завдань з множинним вибором. Більшість навчальних матеріалів, розроблених за допомогою ШІ, стосувалися перевірки знань студентів з теми «Теорія функцій комплексного змінного». Наведено реальні діалоги зі ШІ, які стосуються виправлення помилок, допущених моделлю. У статті зазначається, що всі помилки, вказані під час дослідження, були визнані та враховані моделлю ШІ. Таким чином, на поточний момент часу ефективне використання моделей ШІ загального призначення для генерації навчального контенту з вищої математики може здійснюватися виключно користувачами з високим рівнем математичної підготовки, які здатні критично оцінити результати роботи моделі ШІ. Також показано, що відсутність можливості застосування формул у форматі Word Equation при створенні завдань для ШІ та формуванні його звітів суттєво знижує ефективність використання ШІ в професійній діяльності викладачів вищої математики.
Досвід використання ШІ у професійній діяльності викладача вищої математики
Keywords: AI; Gemini; higher mathematics; educational materials; ШІ; Gemini; вища математика; навчальні матеріали