Дослідження функцій ціни - Климентова, Марія Віталіївна (Полтавський державний аграрний університет, 2024)
Доведено, що головною та визначальною функцією ціни є планово-облікова і регулювальна. Планово-облікова функція поєднує планування й облік, оскільки ціна є одночасно плановою та обліковою категорією. Як планова категорія ціна завжди спрямована на майбутнє, часто без конкретного визначення часу. З іншого боку, облікова функція ціни орієнтована на минуле і сучасне, є важливою основою для формування планової ціни. Велика частина ціни визначається витратами на виробництво та реалізацію продукції.
Keywords: ціноутворення; функції ціни; наукова продукція; ринкове позиціонування