Багатошарові наноструктурні покриття для твердосплавного інструменту - Дубоносов, Володимир Леонідович; Кричковська, Лідія Василівна (EMKE Building, Budapest, 2020)
Розробка зносостійких покриттів раніше залишається сьогодні основним напрямком підвищення надійності різального інструменту для сучасної металообробки. Від зміцнюючих покриттів вимагають підвищених характеристик твердості, що поєднуються з в'язкістю, міцної адгезією до підкладки, теплостійкістю, жаростійкістю і іншими якостями. До таких покриттів можуть бути віднесені багатошарові наноструктурні покриття (БНП) на основі різних нітридів. Змінюючи параметри їх нанесення, можна регулювати склад, структуру, морфологію, а також товщину і кількість окремих шарів в БНП. Високі значення твердості, стійкості до пластичної деформації визначають підвищену міцність адгезії їх з різними підкладками в порівнянні з покриттями, де багатошарова складова відсутня. Одним із шляхів вирішення проблеми стабілізації структури при високій температурі може бути формування додаткового бар'єрного шару на основі нітридів тугоплавких металів. Вирішення такого завдання поставлено в роботі.

The development of wear-resistant coatings previously remains today the main direction of improving the reliability of cutting tools for modern metalworking. Reinforcing coatings require increased hardness characteristics, combined with viscosity, strong adhesion to the substrate, heat resistance, heat resistance and other qualities. Such coatings can include multilayer nanostruc-tured coatings (BNP) based on various nitrides. By changing the parameters of their application, you can adjust the composition, structure, morphology, as well as the thickness and number of individual layers in the BNP. High values of hardness, resistance to plastic deformation determine the increased strength of their adhesion to different substrates in comparison with coatings where the multilayer component is absent. One of the ways to solve the problem of stabilizing the structure at high temperature may be the formation of an additional barrier layer based on nitrides of refractory metals. The solution of such a problem is set in the work.
Multilayer nanostructural coatings for carbide tool
Keywords: різальний інструмент; зносостійкі покриття; нанопокриття; металообробка; cutting tools; wear-resistant; coatings; nanocoatings; metalworkingeywords