Прогнозна модель оцінювання рівня фінансово-економічного потенціалу промислового підприємства - Заїка, Катерина Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена проблематиці прогнозування рівня фінансово-економічного потенціалу промислових підприємств як стратегічно важливого інструменту управління за необхідності пристосування до внутрішніх та зовнішніх ринкових змін. Запропоновано реалізацію прогнозної моделі з використанням адаптивного методу прогнозування економічних часових рядів, зокрема: моделі експоненціального згладжування часового ряду. У ході реалізації розраховано інтегральний показник рівня фінансово-економічного потенціалу, обґрунтовано вибір методу прогнозування, здійснено оцінку якості моделі згладжування та надійності отриманих прогнозних значень, а також наведено інтерпретацію результатів прогнозування. Дослідження проведено на основі комплексної оцінка за допомогою інтегральних показників рівня забезпечення фінансово-економічного потенціалу, а саме його компонент (бюджетно-ресурсної, фінансово-інвестиційної, безпеко-орієнтованої, позикової, (корпоративної, кредитно-ринкової, інвестиційної, інноваційно-технологічної та (ризико-адаптивної) за критерієм встановлених еталонів та застосування адаптивної моделі прогнозування економічних часових рядів, експотенціального згладжування ряду Хольта, що дозволило встановити тенденції зміни показника (зниження, зростання або значні коливання). На основі цього для кожного об’єкта дослідження систематизовано отримані параметри моделі прогнозування і значення величини середньої абсолютної відсоткової помилки з наданням відповідних рекомендації щодо забезпечення стабільності та збільшення їх фінансово-економічного потенціалу у довгостроковій перспективі. Практична цінність запропонованого теоретико-методичного підходу полягає у можливості використання розрахунків інтегрального показника рівня фінансово-економічного потенціалу промислових підприємств як інформаційної бази для формування механізму адаптивного управління, що дозволить господарюючим суб’єктам успішно протистояти зовнішнім викликам та внутрішнім загрозам, забезпечить їхню стійкість та конкурентоспроможність на ринку.

The article is devoted to the problem of forecasting the level of industrial enterprises financial and economic potential as a strategically important management tool for the need to adapt to internal and external market changes. The implementation of the forecast model using the adaptive method of forecasting economic time series is proposed: the model of exponential smoothing of the time series. During the implementation, the integral indicator of financial and economic potential level was calculated, the choice of the forecasting method was justified, the quality of the smoothing model and the reliability of the obtained forecast values were evaluated, and the interpretation of the forecasting results was also given. The research was conducted on the basis of a comprehensive assessment using integral indicators of financial and economic potential level, namely its components (budgetary-resource, financial-investment, security-oriented, loan, (corporate, credit-market, investment, innovative-technological and risk-adaptive) according to the criterion of established benchmarks and the application of the adaptive model of economic time series forecasting, exponential smoothing of the Holt series, which made it possible to establish the trends of the indicator change (decrease, increase or significant fluctuations). Based on this, the parameters of the forecasting model were systematized for each research object and the value of the average absolute percentage error with the provision of appropriate recommendations for ensuring stability and increasing their financial and economic potential in the long term. The practical value of the proposed theoretical and methodological approach is the possibility of using calculations of the integral indicator of financial and economic potential level of industrial enterprises as an information base formation of an adaptive management mechanism that will allow business entities to successfully face external challenges and internal threats, will ensure their stability and competitiveness in the market.
A forecast model for assessing the level of financial and economic potential of an industrial enterprise for
Keywords: фінансово-економічний потенціал; прогнозування; адаптивна модель; метод експоненціального згладжування; промислові підприємства; financial and economic potential; forecasting; adaptive model; exponential smoothing method; industrial enterprises