Спосіб отримання комплексного добрива - Вецнер, Юлана Ігорівна; Савенков, Анатолій Сергійович; Білогур, Ірина Сергіївна (ДП "Український інститут промислової власності", 2014)
Спосіб отримання комплексного мінерального добрива включає розкладання фосфоровмісної сировини нітратною кислотою, видалення нітрату кальцію кристалізацією при охолодженні, нейтралізацію аміаком, випарювання. Отриманий азотно-кислотний розчин із низькосортної фосфоровмісної сировини змішується з карбамідом. Одержану суспензію направляють на фільтрацію, відділяють освітлений розчин, нейтралізують аміаком і направляють на переробку у комплексне рідинне добриво. Тверду кристалічну суміш направляють до сушильного барабана та отримують тверде добриво, яке складається з суміші фосфатів кальцію, нітрату та фосфату карбаміду.
Keywords: патенти; корисна модель; хімічна промисловість; технологія комплексних добрив; азотно-кислотне розкладання; фосфоровмісні сировини; низькосортні сировини; мінеральні добрива