Підходи до оцінки ефективності форсайт-методів для маркетингу ІТ-продуктів - Мехович, Катерина Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто актуальні питання щодо оцінки ефективності форсайт-методів для маркетингу ІТ-продуктів. Зазначено, що форсайт, як методологія дослідження майбутнього та його альтернатив, використовується у стратегічному плануванні для ідентифікації пріоритетних напрямів технологічного розвитку та створення прогнозних сценаріїв інноваційних змін. Він виступає не лише інструментом прогнозування, але й механізмом проєктування майбутніх ринкових конфігурацій, що мають безпосередній вплив на маркетингові процеси ІТ-продуктів та екосистем цифрових платформ. У сучасній цифровій економіці ефективність маркетингової діяльності традиційно оцінюється через систему операційних та фінансових показників, таких як ROI, CAC, LTV, частка ринку та показники конверсії. Проте зазначені індикатори відображають переважно результати реалізації коротко- та середньострокових маркетингових заходів і не здатні адекватно характеризувати вплив форсайт-методів, спрямованих на формування довгострокових стратегічних передумов розвитку ІТ-продуктів і цифрових платформ.

The article considers current issues regarding the assessment of the effectiveness of foresight methods for marketing IT products. It is noted that foresight, as a methodology for studying the future and its alternatives, is used in strategic planning to identify priority areas of technological development and create forecast scenarios of innovative changes. It acts not only as a forecasting tool, but also as a mechanism for designing future market configurations that have a direct impact on the marketing processes of IT products and digital platform ecosystems. In the modern digital economy, the effectiveness of marketing activities is traditionally assessed through a system of operational and financial indicators, such as ROI, CAC, LTV, market share and conversion rates. However, these indicators mainly reflect the results of the implementation of short- and medium-term marketing activities and are not able to adequately characterize the impact of foresight methods aimed at forming long-term strategic prerequisites for the development of IT products and digital platforms.
Approaches to assessing the efficiency of foresight methods for marketing IT products
Keywords: маркет-форсайт; методи оцінки; платформні екосистеми; нормовані показники; методологія; розрахункова модель; система індикаторів; market foresight; efficiency; assessment methods; platform ecosystems; normalized indicators; methodology; calculation model; system of indicators