Comparative analysis of the efficiency of various energy storages - Hasanov, Arif; Hashimov, Elshan; Zulfugarov, Bakir (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Research relevance This article presents a mathematical solution to the issue of a comparative analysis of various types of energy storage devices and determining the most efficient type of energy storage device for use on an industrial scale. The subject of the study in the article is the most important parameters of seven types of energy storages, the use of which is spreading in the world. The purpose of the work is to obtain an answer to the following question: which of the ubiquitous different types of energy storages is most likely to be the most efficient for the future industrial energy supply? The following tasks are solved in the article: 1) generalization of the collected data; 2) analysis (evaluation) of data using mathematical methods of data analysis. The following research methods are used: comparison, abstraction, axiomatic, analysis, synthesis, formalization and induction. The following results were obtained: among the analyzed energy storages, the best result was shown by a mechanical potential (gravitational) energy storage. Conclusions: If it is planned to use energy storages on an industrial scale in various fields, it should be recognized as expedient to give preference to gravitational devices.

Актуальність дослідження. У статті наведено математичне вирішення питання порівняльного аналізу різних типів накопичувачів енергії та визначення найбільш ефективного типу накопичувача енергії для використання у промислових масштабах. Предметом дослідження у статті є найважливіші параметри семи типів накопичувачів енергії, використання яких розглядається у світі. Мета роботи – отримати відповідь на таке запитання: який із поширених різних типів накопичувачів енергії, швидше за все, буде найефективнішим для майбутнього промислового енергопостачання? У статті вирішуються такі завдання: 1) узагальнення зібраних даних; 2) аналіз (оцінка) даних із використанням математичних методів аналізу даних. Використовуються такі методи дослідження: порівняння, абстракція, аксіоматика, аналіз, синтез, формалізація та індукція. Були отримані такі результати: серед проаналізованих накопичувачів енергії найкращий результат показав механічний (гравітаційний) накопичувач енергії. Висновок. Якщо планується використовувати накопичувачі енергії в промислових масштабах у різних сферах, слід визнати за доцільне віддати перевагу гравітаційним пристроям.
Порівняльний аналіз ефективності різних типів накопичувачів енергії
Keywords: energy storage; gravitational energy storage; electrochemical energy storage; capacitor energy storage; thermal energy storage; compressed air energy storage; cryogenic energy storage; зберігання енергії; накопичувачі гравітаційної енергії; електрохімічний накопичувач енергії; конденсаторний накопичувач енергії; акумулювання теплової енергії; накопичувач енергії маховика; акумулювання енергії стисненого повітря; кріогенний накопичувач енергії