Оптимальне керування насосною установкою з варіацією параметрів гідравлічної мережі - Бур'ян, Сергій Олександрович; Печеник, Микола Валентинович; Боднар, Денис Олександрович (НТУ "ХПІ", 2015)
В даній статті розроблено оптимальний регулятор насосної установки, який враховує варіацію параметрів гідравлічної мережі. Обрано критерій оптимальності на основі технологічної та енергетичної умов. Використовуючи обраний критерій, на основі двох нейронних мереж розроблено регулятор, який максимізує коефіцієнт корисної дії насосної установки та, одночасно з цим, мінімізує відхилення тиску від заданого значення. Керування насосною установкою відбувається за рахунок зміни швидкості та пошуку оптимальної робочої точки для заданих параметрів. Для перевірки роботи регулятора проведено моделювання за допомогою програмного забезпечення Matlab/Simulink. У першому досліді на вхід системи подано плавний сигнал зміни гідравлічного опору, а в другому досліді робота розробленої системи з оптимальним регулятором порівнювалась з системою стабілізації тиску. Отримані результати показали, що, при використанні оптимального регулятора, ККД системи підвищується в середньому на 0.7-1%.

In this article the optimal regulator pumping unit that accounts for variation in hydraulic parameters of the network is designed. An optimal criterion based on technology and energy conditions was chosen. Using selected criteria, based on two neural networks, the controller was developed that maximizes the efficiency of the pumping unit and, at the same time, minimizes pressure deviation from the set value. Manage pumps is due to speed change and the search for the optimum operating point for the given parameters. To test the regulator conducted using modeling software Matlab/Simulink. In the first experiment the input system signal presents a smooth change of hydraulic resistance, and in the second experiment system with optimal regulator against a stabilization system pressure is developed. The results showed that the use of optimal regulation system increases efficiency by an average of 0.7-1%.
Optimal control of pumping unit with hydraulic network parameters variation
Keywords: електричні перетворювачі; енергія; турбомеханізми; коефіцієнти турбомеханізмів; споживачі; енергоефективність