Дослідження коливань нелінійних систем методом точкових відображень - Андрєєв, Юрій Михайлович; Бєломитцев, Андрій Сергійович; Дружинін, Євген Іванович (КІНПАТРІ ЛТД, 2011)
Розглянуто способи оцінювання стійкості й аналізу біфуркацій періодичних коливань за першим наближенням, які пов’язані з ітераційними процесами визначення періодичних розв’язків вихідних диференційних рівнянь. Наведені способи потребують незначного, порівняно з самим визначенням періодичного розв’язку, обсягу обчислень і зводяться до визначення й оцінювання поведінки власних значень (мультиплікаторів) деяких матриць, обчислюваних у ході ітераційних процесів. Розглянуто біфуркації, що були виявлені при розрахунку вимушених коливань у моделі приводу розподільного вала паливних насосів дизеля з антивібратором
Keywords: біфуркації; періодичні коливання; ітераційний процес; мультиплікатор