Дослідження методів зберігання розріджених даних - Бульба, Сергій Сергійович; Сизоненко, А. С. (Одеський національний технологічний університет, 2025)
У роботі розглянуто проблему ефективного зберігання та обробки розріджених даних, що є актуальною для сучасних систем обчислень, зокрема в галузях машинного навчання, комп’ютерного моделювання та обробки зображень. Проаналізовано особливості побудови структур зберігання розріджених матриць, де більшість елементів дорівнюють нулю, що дозволяє суттєво зменшити обсяг необхідної пам’яті та підвищити швидкодію обчислювальних процесів. Розглянуто основні методи представлення даних — стиснене рядкове та стовпцеве зберігання. У результаті дослідження встановлено, що вибір оптимальної структури даних визначається типом задачі та характером доступу до елементів матриці. Отримані результати можуть бути використані при розробці програмного забезпечення для наукових і технічних розрахунків.
Keywords: інформаційні технології; інформаційні системи; розріджені дані; зберігання даних; комп'ютерне моделювання; обчислювальні ресурси