Формування особистісної готовності майбутніх психологів-тренерів до професійної діяльності - Книш, Анастасія Євгенівна (Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди, 2014)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.07 – педагогічна та вікова психологія. – Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди, Харків, 2014. Дисертацію присвячено дослідженню особливостей формування особистісної готовності до професійної діяльності майбутніх психологів, що обирають спеціалізацію тренера. У роботі представлено теоретичний аналіз основних підходів до визначення готовності до професійної діяльності зарубіжних та вітчизняних вчених. Уточнено поняття особистісної готовності до діяльності майбутнього психолога-тренера. Подано та обґрунтовано теоретичну модель особистісної готовності до діяльності (операційно-професійний, емоційний, соціально-психологічний, ідентифікаційний компоненти). Шляхом факторного аналізу визначено структуру особистісної готовності до діяльності тренера. В ході емпіричного дослідження встановлено недостатній рівень розвитку особистісної готовності до діяльності майбутніх психологів-тренерів. Визначено основні психологічні умови (творче моделювання, експериментування, вільний обмін думками, експертна оцінка), напрямки (формування теоретичної бази, відпрацювання на практиці методичних засобів створення та проведення тренінгу, отримання досвіду групової роботи, зворотній зв`язок) та етапи (підготовчий, організаційний, маркетинговий, логістичний, програмний, груповий, презентаційний, експертний, дебрифінговий) формування особистісної готовності до професійної діяльності на базі яких розроблено та впроваджено в навчальний процес навчальну програму.

The dissertation for receiving the scientific degree of candidate in Psychology according to the speciality 19.00.07 – the Pedagogical and Developmental Psychology. – H. S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University. – Kharkiv, 2014. Dissertation is devoted to the features of formation of personal readiness for future professional activities of psychologists who choose the specialization of the trainer. The paper presents a theoretical analysis of the main approaches to determine readiness for professional activity of foreign and domestic scientists. The concept of personal readiness for activity of future psychologist-trainer is presented. Reasonable structure of personal readiness for activity (operational and professional, personal, emotional and identification component) are posted. During the empirical research found insufficient level of personal readiness of future psychologists-trainers. Basic psychological conditions (creative modeling, experimentation, open exchange of ideas, expert evaluating), ways (forming of theoretical basics, working in practice teaching tools for creating and conducting training, getting the experience of group work, feedback) and stages (preparatory, organizational, marketing, logistics, program, group, presentation, expert, debriefing) of forming personal readiness for professional activities were defined. They created the basis for practical training program, which was implemented in the educational process. With control testing and statistical data effectiveness of the author's educational program of forming personal readiness for future professional activities of psychologists-trainers was found.
Formation of personal readiness for future professional activities of psychologists-trainers
Keywords: психолог-тренер; особистісна готовність; професійний розвиток; формування готовності; компетентність; автореферат дисертації; psychologist-coach; personal readiness for professional activities; focus on training; competence; professional identity; 159.9:37.015.3