Методичні вказівки до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Наноматеріали та нанотехнології у ливарному виробництві" - Пономаренко, Ольга Іванівна; Масалітіна, Олена Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методичні вказівки призначені для студентів денної та заочної форми навчання за спеціальністю G10 “Металургія” рівня магістр. Практичні роботи з курсу «Наноматеріали та нанотехнології у ливарному виробництві» спрямовані на закріплення та поглиблення знань студентів щодо принципів створення, властивостей та застосування наноматеріалів, які використовуються для удосконалення технологічних процесів у ливарному виробництві. Виконання практичних завдань дає можливість не лише опрацювати теоретичний матеріал, але й розвинути навички дослідження впливу нанодобавок на структуру і властивості металів та сплавів, а також навчитися оцінювати ефективність використання нанотехнологій у виробничих умовах. У кожній практичній роботі подано перелік необхідних матеріалів, короткий огляд теоретичних аспектів, сучасних методів дослідження та застосування наноматеріалів, а також детальний порядок виконання завдань. Така структура дозволяє студентам послідовно і свідомо виконувати роботу, робити обґрунтовані висновки та формувати власні науково–практичні підходи до впровадження інноваційних технологій у виробництво. Мета методичних вказівок – надати студентам знання щодо сучасних напрямів розвитку наноматеріалів і нанотехнологій, розкрити їх фізико–хімічні та технологічні особливості, а також сформувати практичні вміння застосування новітніх методів модифікування та контролю якості відливок. Окрім цього, методичні матеріали покликані стимулювати інтерес студентів до наукових досліджень, сприяти засвоєнню інноваційних підходів у галузі нанотехнологій, що у майбутньому стане важливою основою при виконанні курсових і дипломних робіт.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; наноматеріали; нанотехнології; ливарне виробництво; металургія