Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Методи прогнозування" - Сергієнко, Олена Андріанівна; Мащенко, Роман Васильович; Савченко, Роман Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Становлення ринкових відносин на сучасному етапі розвитку економіки супроводжується формуванням нового господарського механізму, в якому важлива роль відводиться системному економічному аналізу та прогнозуванню. В умовах постійної зміни кон'юнктури ринку, зростання невизначеності зовнішнього середовища, загострення конкурентної боротьби, зростає потреба у прийнятті обґрунтованих управлінських рішень, які неможливо реалізувати без якісного прогнозного забезпечення. Дисципліна «Методи прогнозування» спрямована на формування у здобувачів вищої освіти системи знань про теоретичні засади, інструментарій та практичні аспекти прогнозування економічних процесів. Особлива увага приділяється математичним і статистичним методам аналізу, що дозволяють будувати кількісні моделі та передбачати тенденції зміни показників, які характеризують функціонування соціально-економічних систем. Курс передбачає поглиблене вивчення інструментів економіко-математичного моделювання, вивчення динаміки основних економічних показників, виявлення закономірностей їх змін, побудову трендів, аналіз сезонності та циклічності, визначення сценаріїв розвитку. Ці методи дозволяють проводити комплексне дослідження економічного середовища, виявляти потенційні ризики та формувати стратегії сталого розвитку підприємств, організацій, галузей економіки, а також регіонів і держави в цілому. Метою вивчення навчальної дисципліни є оволодіння теоретичними знаннями та практичним інструментарієм прогнозування соціально-економічних процесів, визначення можливих станів економічних об'єктів у майбутньому, дослідження закономірностей їх розвитку за різних умов. Об'єктом вивчення дисципліни є економічні процеси розширеного відтворення. Предметом дисципліни є сукупність методів і моделей розробки соціально-економічних прогнозів. Ефективним засобом підготовки здобувачів вищої освіти до майбутньої, успішної професійної діяльності є практичні заняття. Вони сприяють активізації пізнавальної діяльності, формуванню самостійності суджень, умінню аргументовано відстоювати власні думки. Заняття практичного характеру сприяють оволодінню фундаментальними знаннями, допомагають розвивати логічне мислення, формувати власний світогляд, що позитивно впливає на становлення здобувача вищої освіти як особистості. Дані методичні вказівки спрямовані на розв’язання студентами практичних завдань з навчальної дисципліни «Методи прогнозування», яка належить до циклу обов’язкових фахових дисциплін професійної підготовки бакалавр із спеціальності «Підприємництво та торгівля» та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля» першого (бакалаврського) рівня всіх форм навчання. У процесі підготовки до практичних занять студентам необхідно ознайомитися з матеріалами презентацій, конспектами лекцій і рекомендованою літературою. Під час занять студент має бути готовий до обговорення основних термінів за кожною темою, дискусійних та винесених на заняття питань, виконання практичних і ситуаційних завдань.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; методи прогнозування; коефіцієнт Юла; контингенція; рангова кореляція