Цитування патентів як фактор їх комерційного потенціалу - Косенко, Олександра Петрівна (Луцький національний технічний університет, 2014)
У статті розглядаються питання визначення вартості патенту з урахуванням індексу його цитування. Досліджуються різновиди цитування патентів, до яких автор відносить цитування з патенту в патент, з статті в патент, з патенту в статтю. Пропонуються критерії класифікації патентних цитат на основі двох критеріїв: сфера використання цитати – в галузі патенту чи за її межами, а також суб'єкта цитування – інший правовласник чи самоцитування. Обґрунтовано особливості цитування патентів в порівнянні з традиційним цитуванням наукової літератури. Вперше особлива увага приділена характеру цитування – воно позитивне чи негативне. Доведено, що врахування в індексі цитування цитат з негативним змістом сприяє занепаду наукової дискусії, так як згадування опонентів в рейтингових статтях прямо впливає на величину їх індексу цитування, що не завжди об’єктивно відтворює фактичні наукові заслуги того чи іншого науковця.

The article deals with the definition of the cost of a patent based on its citation index. Valuation and commercial positioning of individual patents or patent portfolio in the target technology market is an important, albeit an extremely difficult task. Studies show that one of the most important indicators, which is widely used in determining the value of the patent and its values are citing patents, is the number of citations of this application are listed in the applications in the following patent applications. Citations are widely used in science for such purposes as top scientific publications and patent valuation.
Citation of patents as a factor of their commercial potential
Keywords: вартісна оцінка; самоцитування; правовласники; ефективність; patent citation; valuation; citation itself; commercial potential; holders; efficiency