Використання комплаєнс-програм в туристичному бізнесі - Хорошилов, А. О.; Кобєлєва, Тетяна Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В доповіді детально розглядається застосування сучасної методології та технології управління ризиками - комплаєнс у сфері туризму та сервісу, акцентується увага не тільки на його консультативних, а й на контрольних функціях, коли здійснюється ефективний нагляд за реалізацією правової та регуляторної політики та процедур функціонування організацій.
Keywords: комплаєнс; корупція; шахрайство; економічна безпека; маркетинг; туризм; гостинність; підприємства