Кадрова безпека підприємства: сутність, складові та забезпечення - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Рушійною силою створення, функціонування та розвитку підприємства є діяльність людей, що пов’язана з інтересами, міра узгодження яких формує певний рівень економічної безпеки. Персонал підприємства впливає на всі сфери його життєдіяльності, в тому числі й на економічну безпеку. Це пов’язано з тим, що основні ризики підприємства, найчастіше, генеруються її власними кадрами. Крім того, інтереси та очікування різних стейкхолдерів мають різний вектор спрямування, неврахування яких може призвести до порушення партнерських відносин, конфліктів, ділової репутації тощо. Питання взаємодії підприємства із персоналом пов’язані як з можливістю розвитку бізнесу за умови гармонізації їх інтересів, так і з можливістю виникнення ризиків, небезпек та загроз в умовах наявності конфлікту інтересів. Отже, виникає необхідність у забезпеченні економічної безпеки підприємства в сучасних умовах складного середовища, що і обумовило актуальність проведення дослідження за зазначеним напрямком. Метою статті є дослідження суті, змісту та основних складових кадрової безпеки підприємства, а також визначення рекомендацій щодо її забезпечення.У статті досліджено сутність поняття «кадрова безпека підприємства», виділені основні підходи науковців до її розуміння. Проведений аналіз підходів дає можливість дійти висновку, що кадрова безпека розглядається з позицій системного, процесного, ресурсного і функціонального підходів. Запропоноване авторське визначення поняття «кадрова безпека». За результатами проведеного дослідження визначено, що більшість вітчизняних та зарубіжних авторів до основних складових кадрової безпеки відносять фізичну і психологічну безпеку, а також безпеку здоров’я, фінансову, інтелектуальну і кар’єрну. Інші складові кадрової безпеки є менш популярними серед науковців і вивчаються переважно в контексті більш вузьких досліджень. Наведена загальна характеристика відповідальних стейкхолдерів (власників і персонал підприємства), їх інтереси і очікування, а також характер їх впливу на діяльність підприємства з позиції безпеки. Отже, необхідно максимально використати потенційні можливості конструктивного впливу відповідальних стейкхолдерів і нівелювати деструктивний вплив.

The driving force behind the creation, operation and development of an enterprise is the activity of people who are associated with interests, the measure of coordination of which forms a certain level of economic security. The company's personnel affect all aspects of its life, including economic security. This is due to the fact that the main risks of an enterprise are usually generated by its own personnel. Issues of interaction between the company and internal stakeholders are always connected with the possibility of business development when their interests are harmonized, as well as with the possibility of risks, dangers and threats in the presence of a conflict of interests. Consequently, there is a need to ensure the economic security of the enterprise in modern conditions of a complex environment, which has caused the relevance of the study in these areas. The purpose of the article is to study the essence, content and main components of personnel security of a enterprise, as well as to determine methodological recommendations for its provision. Personnel security is a rather complex and multifaceted concept, the essence of which determines the pluralism of approaches to understanding its essence. Thus, based on the presented analysis of definitions, a unified approach to the essence of personnel security of the enterprise has not been formed in science, which is due to the complexity of this economic phenomenon. Therefore, the author of the article offers its own definition of the concept of "personnel security", highlighted the approaches of scientists to understanding its essence. Based on the results of the research, it was determined that the majority of authors consider physical and psychological security, as well as health, financial, intellectual and career security to be the main components of personnel security. Other components of personnel security are less popular among scientists and are studied mainly in the context of narrower research. The General characteristics of responsible stakeholders (owners and employees of the enterprise), their interests and expectations, as well as the nature of their influence on the company's activities from the point of view of security are given.
Personnel security of the enterprise: the essence, components and provision
Keywords: управління персоналом; відповідальні стейкхолдери; економічна безпека; складові кадрової безпеки; психологічна безпека; personnel security; personnel management; components of personnel security; responsible stakeholders