Конспект лекцій з курсу "Загальна технологія фармацевтичних виробництв" - Анан'єва, Валерія Вікторівна (My University, 2023)
Майбутньому інженеру-технологу необхідно опанувати фундаментальні знання та навички, які дозволять грамотно та професійно налагоджувати технологічний процес на хіміко-фармацевтичних виробництвах. Завдання курсу "Загальна технологія фармацевтичних виробництв" – вивчення теоретичних основ і практичних питань виробництва готових лікарських форм в промислових умовах, ознайомлення з обладнанням і апаратурою, вживаними на фармацевтичних підприємствах, визначення правильного вибору допоміжних матеріалів та пакувального матеріалу, що впливає на стабільність готових препаратів та доступність активних речовин даного препарату, вивчення перспектив розвитку хіміко-фармацевтичного виробництва. Даний методичний матеріал розроблений з метою можливості самостійного доопанування студентами вивченого матеріалу а також містить питання для самоконтролю та питання, які запропоновані студентам для самостійного опанування. Кожна із запропонованих тем складається з переліку питань для розгляду та власне теоретичного матеріалу за темою. Перелік джерел інформації, яка використовувалась під час формування даного методичного матеріалу та рекомендована студентам при вивченні питань, винесених на самостійну роботу, винесен наприкінці конспекту. Навчальний курс і навчальна програма дисципліни передбачають, що студенти опановують нові знання з напрямку хімічних технологій, зокрема ретельно вивчають основні положення та технологічні процеси у сфері хіміко-фармацевтичної галузі, користуючись при цьому вже отриманими знаннями з органічної, фізичної та коллоїдної хімії, загальної хімічної технології, хімії органічних природних сполук, хімії і технології основного органічного синтезу.
Keywords: конспект лекцій; хімічні технології; розчини; сиропи; ефірні олії; ароматні води; основи екстрагування; настоянки; екстракти; капсули; мазі; ампули