Нормативно-правове забезпечення фінансової звітності бюджетних установ - Колєсніченко, Анастасія Сергіївна (Національний університет "Одеська політехніка", 2022)
Бюджетні установи виступають первинним інститутом у формуванні бюджетної системи країни. Основним джерелом інформації щодо діяльності бюджетних установ є звітність. Склад, форми, принципи підготовки та подання фінансової звітності в державному секторі, загальні вимоги до визнання і розкриття її елементів визначає Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 101 «Подання фінансової звітності». Фінансову звітність складають з дотриманням балансового узагальнення облікової інформації. Цей принцип покладений у структуру звітних форм, простежується у внутрішній ув’язці та ув’язці показників між формами. Звітна інформація бюджетної установи – це основа для прийняття важливих управлінських рішень як у середині установи, так і на зовнішньому контурі, оскільки впливає на ефективність функції контролю за наявністю та рухом бюджетних коштів. Тому, узагальнення та правильне застосування положень і норм нормативно-правового регулювання сприятиме підвищенню результативності використання фінансових, матеріальних, трудових ресурсів в межах здійснення облікової робити та процесу формування фінансової звітності бюджетною установою.
Keywords: звітна інформація; бюджетні установа; нормативно-правова база; рух бюджетних коштів