Digital HR як нова парадигма управління персоналом - Кучинський, Володимир Анатолійович; Більбасова, Аліна Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Процеси діджиталізації вносять коригування в систему управління людськими ресурсами, зміщуючи акцент значущості у бік комунікаційного середовища підприємства – інформаційного простору. Показано порівняння класичної парадигми управління персоналом та Digital HR. Під діджиталізованим управлінням персоналом розуміється парадигма управління людським капіталом, що передбачає формування проактивного інформаційно-цифрового простору для ефективного використання праці, досвіду та талантів працівників.
Keywords: діджиталізоване управління персоналом; людський капітал; інформаційно-цифровий простір; ефективність використання праці; талант працівників