Психологічна і когнітивна реабілітація людей з постковідним синдромом: сучасні підходи соціальної роботи - Лябах, Наталя Василівна; Кирко, Діана Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена сучасним підходам щодо соціально-психологічної і когнітивної реабілітації людей з постковідним синдромом, розкриттю методів надання психологічної допомоги людям із COVID-19 та постковідним синдромом на прикладі роботи ГО "Центру соціально-психологічного супроводу "Добробут"; визначено фактори, що провокують стан психоемоційного напруження особи; окреслено психотерапевтичні та психокорекційні напрямки, які використовуються при наданні екстреної психологічної допомоги; доведено, що реабілітація передбачає багатогранний вплив на особу на різних рівнях: соціальному, психологічному, фізичному; когнітивно-поведінкова терапія визначена як інтегративний підхід, техніки якого спрямовано на досягнення змін у мисленні, емоційному стані та поведінці людини.

The article is devoted to modern approaches to the socio-psychological and cognitive rehabilitation of people with post-covid syndrome, the disclosure of methods of providing psychological assistance to people with COVID-19 and post-covid syndrome using the example of the work of the NGO "Center for Social and Psychological Support "Dobrobut"; the factors provoking the state of psycho-emotional tension of the person are determined; psychotherapeutic and psychocorrective directions used in the provision of emergency psychological assistance are outlined; it has been proven that rehabilitation involves a multifaceted influence on a person at different levels: social, psychological, physical; cognitive-behavioral therapy is defined as an integrative approach, the techniques of which are aimed at achieving changes in a person's thinking, emotional state, and behavior.
Psychological and cognitive rehabilitation of people with postconduct syndrome: modern approaches of social work
Keywords: соціальна робота; когнітивно-поведінкова терапія; соціально-психологічний супровід; соціальна та психологічна допомога; social work; socio-psychological support; cognitive-behavioral therapy; social and psychological assistance