Блогосфера Уанета в контексте развития информационного общества в Украине - Горошко, Елена Игоревна (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2007)
У статті розглядається новий комунікативний сервіс Інтернету – блогі і їх роль в організації інформаційного й комунікативного простору Мережі. Приводиться порівняльний аналіз англомовного та україномовного сегментів Інтернету. Низька популярність блогів серед українських користувачів на відміну від західних може бути пояснена нерозвиненість у цілому цього сектора Уанету, дорожнечею мережних послуг із країни, відставанням у цілому в медійних і цифрових технологіях у порівнянні із Західом. Однак для успішного формування інформаційного суспільства країни потрібна інтенсифікація розвитку як самої Мережі, так і сфери послуг, надаваних нею, а такий розвиток може забезпечити тільки комплексні програми по інформаційному розвитку й впровадженню ІТ у різні сфери соціальної життєдіяльності на місцевому, регіональному та національному рівнях.

The article considers a new communicative service on the Internet – blogs and their role in informational and communicational processes on the Net. The comparative analysis of Ukrainian and English speaking Internet is conducted. The main research results indicate that the blogging doesn’t represent a social or communicative practice in Ukraine in contrast to the West. The low rate of blog’s usage can be explained by a number of factors: underdevelopment of Internet sector in Ukraine, high cost of Internet services, a big gap in media and digital technologies between Ukraine and the rest of Europe, Russian and USA. However for building and consolidating the information society in this country an urgent intensification and development of the Net with their services is required. It can be provided only by complex measures and programs in IT coordinated at all levels: local, regional and national.
UaNet Blogosphere as an Indicator of Information Society Development in Ukraine
Keywords: блог; гендер; коммуникация; социальная практика