Дослідження характеристик та окиснювальної стабільності рижієвої олії з наступним купажуванням - Шульга, Євгенія Михайлівна; Шеманська, Євгенія Іванівна; Демидова, Анастасія Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Проаналізовано питання споживання та метаболізму жирів, співвідношення окремих жирних кислот у харчовому раціоні. Досліджено жирнокислотний склад та біологічну цінність рослинних олій холодного пресування. Обґрунтовано застосування окремих олій як джерела есенціальної α-ліноленової кислоти та вітамінів в харчових та олієжирових продуктах. Розроблено рецептуру купажованої олії зі збалансованим жирнокислотним складом для лікувально-профілактичного харчування, досліджено її тривалість зберігання методом автоокиснення.

Functional products play a key role in maintaining of human health. Blended oils balanced by fatty acid composition are examples of such products. The most important factors in their biological values are polyunsaturated fatty acids (PUFAs) families of ω-6 and ω-3. Their ratio in the diet of a healthy person should be 10 : 1, and in the therapeutic nourishment - from 3 : 1 to 5 : 1. Developed recipes of blended oils have got a balanced composition of essential fatty acids and satisfy requirements to the healthy food. Sauces based on them have got increased biological value and excellent quality.
Using the blended oils with a balanced composition of essential fatty acids in the technology of salad dressings
Keywords: есенціальні жирні кислоти; біологічна цінність; жирнокислотний склад; купажовані олії; essential fatty acids; biological value; fatty acid composition