Україна в системі міжнародних енергетичних координат - Омеляненко, Галина Вікторівна; Черкашина, Вероніка Вікторівна; Яковенко, Олег Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Проаналізовано умови функціонування електроенергетичної системи України і обґрунтовано її відповідність європейським вимогам для економічно ефективної роботи українських електричних мереж у складі об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. Запропоновано доцільність активізації співробітництва зі світовим товариством шляхом участі України в міжнародних програмах і проектах для реалізації питань забезпечення енергетичної безпеки, енергозбереження та енергоефективності держави. Зазначено, що не зважаючи на сучасні реалії Україна виступає як конкурентоспроможний експортер енергоресурсів, зокрема, електричної енергії. Показано,що на сьогодні в українські енергетичні мережі імпортується електрична енергія, що підтверджує її хвязок з відповідними мережами країн ЄС. Зазначено, що Україна приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E на рік раніше запланованого. Зазначено на необхідність посилення ролі держави у формуванні та проведенні енергетичної політики. Для України вона має бути активною, наступальною, що не має нічого спільного з пасивною доктриною очікування сприятливої кон'юнктури ринку. Наголошено на необхідності оптимального поєднання державних та ринкових методів управління. Наведено нормативні акти, національні і міжнародні програми і проекти, в яких знайшли відображення таке поєднання.

The conditions of operation of the electric power system of Ukraine are analyzed. According to the results of the analysis, it was found that the presence of electric power equipment, which has already served the period of operation established by the standards, and Russian aggression on the territory of Ukraine led to force majeure situations in the state's electric power sector. It is shown that the existing realities provoke a critical situation both in the electric power system of Ukraine and in its interaction with the united power system of continental Europe ENTSO-E. It is substantiated that even in the event of extraordinary circumstances or force majeure situations, the electricity system of Ukraine ensures balance stability, which meets European requirements for ensuring the efficient operation of Ukrainian electricity networks as part of the unified energy system of continental Europe ENTSO-E. The expediency of intensifying cooperation with the international community through Ukraine's participation in international programs and projects to implement issues of energy security, energy saving and energy efficiency under the conditions of integration of the Ukrainian economy into the world economy on an equal and mutually beneficial basis is proposed.
Ukraine in the international energy coordinate system
Keywords: електричні мережі; електроенергетична система; об'єднана енергосистема континентальної Європи ENTSO-E; electric networks; electric power system; united energy system of continental Europe ENTSO-E